Néhány jó tanács nyelvtanulóknak
 

Tar Márta Flóra

1074 Budapest
Szövetség u.11. 1/26.

térkép

 

Olvasáskészség-fejlesztés

  • A már számtalan könyvesboltban kapható angol könnyített olvasmányok nemcsak abban segítenek, hogy gyorsabban fejlődjünk az olvasásban, de nyelvtanulásunkat izgalmassá, szórakoztatóvá is teszik.


Beszédértés fejlesztése

  • A helyes kiejtés elsajátítása kulcsfontosságú, mert ha nem jó a kiejtésünk, az anyanyelvi beszélgető partnert sem fogjuk érteni, hiszen egy szónak nem a valós kiejtését "várjuk".
  • A szinte minden könyvesboltban kapható könnyített olvasmányokhoz kapható kazetták segítenek abban, hogy amit olvasunk, lássuk is: egyszerre lássuk és halljuk a leírt szavakat, mondatokat.
  • Segíthet a beszédértés fejlesztésében a külföldi TV csatornák nézése vagy az idegen nyelvű rádióműsorok hallgatása. Ezek főleg a középhaladó szinten levő tanulók számára lehetnek hasznosak. Ha olyan szöveget hallgatunk, amelyben az idegen szavak száma nem gátol minket a műsor élvezetében, valamint az elhangzottak nem állnak írásban rendelkezésünkre, érdemes annyi szót lejegyeznünk egy kis noteszbe, amennyit csak tudunk: próbáljuk nyelvi tapasztalataink alapján "megjósolni", kikövetkeztetni a helyesírásukat s utána kikereshetjük őket a szótárból. Ha van rá módunk, készítsünk magnófelvételt az adott műsorról. Ezáltal annyiszor hallgathatjuk meg a minket érdeklő szöveget, amennyiszer időnk és türelmünk engedi.
  • A DVD megjelenése óriási előrelépést jelent a nyelvtanulás terén. Megnézhetjük kedvenc angol filmünket szinkronizálva, eredeti nyelven és/vagy feliratozva, ami által lehetővé válik, hogy azt nyelvileg "kielemezzük", szavakat, mondatokat, kifejezéseket tanuljunk. Nagy előnyük ezeknek a filmeknek, hogy az élő angol nyelvet tükrözik, ma "divatos", gyakran használt nyelvi paneleket tanulhatunk belőlük.
  • Ma már az Internet is valóságos kincsesház a hanganyagoktekintetében. A különféle, nyelvtanulóknak szóló oldalak mellett híroldalak (pl. CNN) videóanyagait is érdemes megnézni.

    Szókincs-fejlesztés

  • Ha csupán szótárfüzetünkből tanuljuk a szavakat, a szavak adott sorrendje megkönnyíti a felidézést, vagyis: egyik szó "hívja" a másikat. Ezért gyakran megtörténik, hogy ha egy helyzetben szükségünk van egy szóra, egyszerűen nem jut eszünkbe, képtelenek vagyunk felidézni.

Hasznos linkek:


http://www.angoltananyagok.hu/old/hanganyagok/index.html#letoltas


http://www.schubert-verlag.de/aufgaben/uebungen_a1/a1_uebungen_index_z.htm


http://www.learn4good.com/languages/toefl/structure.htm

Az oldalt készítette: tasidesign